Nyt EU-direktiv åbner 50 mia. kr. stort energisparemarked

13. juni 2012 13:08 ·

Det længe ventede EU-direktiv for energieffektivisering er vedtaget i nat. Selvom de oprindelige mål for direktivet ikke bliver fuldt indfriet, vil direktivet bl.a. åbne et muligt vækstmarked for energiteknologi, -udstyr og rådgivning på 50 mia. kr. for danske virksomheder, lyder Dansk Energis vurdering.
Direktivet indeholder en bindende energispareforpligtelse til alle EU’s energiselskaber på 1,5 pct. og åbner desuden et marked på 320 mia. euro for energieffektivt udstyr og rådgivning, hvoraf den danske andel vil udgøre i størrelsesordenen 6,7 mia. euro svarende til 50 mia. kr.
– Direktivet ville have været mere ambitiøst, hvis det oprindelige mål blev nået. Alligevel er resultat godt for Danmark. Det danske formandskabs indsats for energieffektivitetsdirektivet er i mine øjne et lysende eksempel på, hvordan man via en aktiv vækstpolitik og godt politisk håndværk kan bidrage til, at EU lovgivning kan fremme afsætning af danske produkter på markedet for energieffektivt udstyr og teknologi. Vi glæder os derfor over resultatet og de kommende væksteffekter af EU-direktivet, siger Ulrich Bang, EU chef i Dansk Energi.
Han vurderer, at energieffektiviseringsdirektivet vil understøtte den i forvejen stærke position, som danske virksomheder og energiselskaber har på det europæiske marked for energieffektive produkter som pumper, styringssystemer, isolering og ikke mindst energirådgivning.  Og det vil ifølge Dansk Energis analyse skabe tusindvis af nye arbejdspladser til Danmark.
– Vores beregninger viser, at hvis Danmark fastholder sin nuværende markedsposition, vil danske virksomheder kunne få en øget eksport på over 50 mia. kr. frem til 2020, hvilket betyder mere end 2.000 eksportbaserede nye danske jobs – primært indenfor industrien, siger Ulrich Bang.
Dansk Energis analyse viser desuden, at der med energieffektiviseringsdirektivet tegner sig behov for investeringer på 640 mia. euro frem mod 2020. Halvdelen af dette marked vil gå til lokale installationsjob som vvs, tømrerarbejde, murerarbejde etc. Den anden halvdel vil gå til teknologier og rådgivning.

Share Button

Forrige indlæg:

Næste indlæg: